Масъалаҳо барои ҳалли
мустақилона
1.
Маълум аст, ки суръати реаксияи ферментӣ ба консентратсияи фермент
мутаносиби роста аст. Амилазае, ки дар 50 мл маҳлули 0,1% мавҷуд аст,
100 мл маҳлули 0,3%-и крахмалро дар ягон муддати вақт ҳидролиз мекунад.
Консен тратсияи ферментро чанд маротиба зиёд кардан лозим аст, ки он 150
мл маҳ лули 1,2%-и крахмалро дар ҳамон муддат ҳидролиз намояд?
Ҷавоб: 6 маротиба.
2. Маркази фаъоли фермент гурӯҳҳои аминӣ дорад. Муайян
намоед, ки ин фермент бо кадом субстратҳои зерин таъсири мутақобил
мекунад: R—NH2, R—COOC2H5, R—COOH, R—N(CH3)2.
Ҷавоб: R—COOH.
3. Барои баланд бардоштани устувории пиридоксин онро ба
шакли хлор ҳидрати пиридоксин C8H11NO3•HCl
мегузаронанд. Консентратсияи маҳлули хлорҳидрати пиридоксинро муайян
намоед, агар барои нейтрал кардани НС1 и дар 50 мл маҳлул буда 2,5 мл
маҳлули 0,1 М NaOH сарф шавад. Зичии ҳамаи маҳлулҳоро баробари 1 г/см3
гиред.
Ҷавоб: 0,1%.
4. Талаботи шабонарӯзии одам ба витамини B3
10 мгро ташкил мекунад. Ҳамин миқдор витамин дар чӣ қадар помидор мавҷуд
аст, агар витамин 0,001%-и помидорро ташкил диҳад?
Ҷавоб: 1кг.
5. Миқдори кислотаи аскорбинатро дар гелос муайян кунед,
агар барои оксидшавии кислотаи аскорбинате, ки дар 100 г гелос аст, 3 мл
маҳлули 0,1%-и KIO3 (р = 1,1 г/см3) сарф шавад.
Ҷавоб: 0,0074 г.